Salvatore Aceto 86-vuotiaan isänsä kanssa perheen sitruunatilalla Amalfi Lemonissa Italiassa marraskuussa 2020.

Salvatore Aceto työskenteli vielä 2010-luvun alussa matkailubisneksessä asiakkainaan viiden tähden hotellit Italiassa. Sitten hän vaihtoi pukunsa ja silitetyt paitansa käsillä tekemiseen. Kaupallisen akateemisen tutkinnon suorittanut Salvatore koki velvollisuudekseen tulla perheyritykseen ja palauttaa taloudellisiin vaikeuksiin ajautunut yhtiö takaisin raiteilleen. Salvatoren 86-vuotias isä on vielä mukana sukupolven vaihdoksen tehneessä perheyrityksessä auttamassa ja henkeä luomassa.

Penkereillä kasvavien sitruunapuiden luokse ei lähdetä kipuamaan ilman ämpäriä. Aina löytyy jotain pois kannettavaa.

Aceton perhe kasvattaa luomusitruunoita luonnon ehdoilla Amalfin keskustan läheisyydessä. Amalfi Lemon -perheyhtiössä on menossa 6. sukupolvi. Työ tehdään jyrkässä rinteessä. Pystysuoraa nousua on muutamia satoja metrejä. Ennen kuin lähtee ylös pitää miettiä, että kaikki tarpeellinen on mukana.

Sitruunat poimitaan käsin ja ne tuodaan alas pääosin kävellen kantamalla. Kaikki muukin työ tilalla on käsityötä. Salvatore on ollut paikoin huolissaan työvoiman saamisesta sadonkorjuuaikaan. Työ ei sovellu kaikille. Paikalla on ollut myös Ukrainasta vahvoja ja hyvässä fyysisessä kunnossa olleita kerääjiä. Salvatore on huolissaan myös ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksesta perheyhtiön toimintaedellytyksiin. Syksyllä on ollut rankkasateita ja keväällä pitkiä, kuivia jaksoja.

Amalfi Lemonin sitruunat kasvavat jyrkässä rinteessä.

Yhdestä puusta saadaan kaudessa noin 150 kiloa sitruunoita. Satokausi on helmikuussa ja toinen syksyllä. Niiden välillä huolehditaan puista ja kasvualueista. Muokataan maata, kunnostetaan tukipuita ja hoidetaan puita.

-Pidämme hyvää huolta sitruunapuistamme, koska yhden puun kasvattaminen tuottavaksi kestää yli 20 vuotta. Vanhin puumme on 180-vuotias, Salvatore kertoo.

Sitruunapuut suojataan talveksi harsokankailla.
Sitruunoiden keruussa toimii apuna myös kiskoköysirata, funikulaari.

Sitruunat kasvavat rinteillä olevissa penkereissä. Tukipuista tehdään pergoloita, johon sitruunapuut sidotaan kiinni pajunvitsoilla. Joka penkereellä kasvaa 1-2 pajua, jotta tarvikkeet ovat lähellä.

Tilalla on myös omat mehiläispesät. Mehiläiset hoitavat pölyttämisen. Niitä on kymmeniä sijoitettuna parhaisiin paikkoihin.

-Sitruunankukkahunajaa tulee noin 700 kiloa vuodessa, Salvatore kertoo.

Amalfi Lemonin mehiläispesiä, joista saadaan vuosittain satoja kiloja hunajaa myyntiin.

Amalfi Lemonin liiketoiminnan yksi osa-alue on se, että turistit voivat tulla tutustumaan sitruunoiden kasvattamiseen pengerviljelmille. Kierroksella kerrotaan sitruunan kasvattamisen perinteistä, menetelmistä ja yrityksen historiasta. Tällä toiminnolla Aceton perhe saa lisätuloja satokausien välillä. Suurin osa vierailijoista tulee Yhdysvalloista. Koronaviruspandemia on ollut tänä vuonna yritykselle iso kolaus, koska turistit ovat puuttuneet.

Opastetulla kierroksella saa tietoiskun sitruunoista ja pääsee luomutuotteiden makuun.
Acetojen sitruunatilalla mitään ei heitetä hukkaan. Vanhat tukipuut käytetään lämmitykseen tai grilliin.

Sitruunatilalla on myös museo, joka kertoo Aceton perheyhtiön tarinaa monen sukupolven ajalta. Museossa mennään aikamatkalle vuosisadan alkuun kuvien ja esineiden kera. Amalfi Lemonissa on vieraillut myös Italian presidentti. Yrityksellä on nykyaikaiset verkkosivut ja verkkokauppa, josta voi tilata myös Suomeen luomusitruunoista valmistettuja tuotteita kuten pastaa, hunajaa ja limoncelloa.

Sitoutuminen perheyritykseen ja käsityöammatin vaaliminen on ihailtavaa. Tällaista työtä ei voi johtaa vain numeroilla. Toiminta ei ole tehomaataloutta. Yritys maksimoi tuoton, mutta luonnon ehdoilla laadun varmistamiseksi.

Perinteen säilyttäminen on muodostunut Aceton perheyrityksen kilpailueduksi. Sal toivoo, että yritys siirtyy eteenpäin 7. sukupolvelle.

-Olen iloinen, että 22-vuotias poikani opiskelee yliopistossa maataloutta. Toivottavasti hän jatkaa perheyrityksessämme, yrittäjä sanoo.

Turistit haetaan tutustumiskierrokselle Amalfin keskustan aukiolta asiaan kuuluvalla kulkupelillä.
Sitruuna on monitoimituote. Luksuspalveluiden parissa työuran tehnyt Salvatore kertoo perheensä käyttävän sitä myös käsien puhdistamiseen ja juovansa sitruunamehua päänsärkyyn tai karheaan kurkkuun.

Amalfi Lemonilla on pitkä historia, mistä syntyy aito, sympaattinen tarina. Aceton perhe elää konkreettisesti sitruunoilla luonnon armoilla.

Italian Amalfiin voi lentää esimerkiksi Lufthansalla Frankfurtin kautta Napoliin, josta matka jatkuu vuokra-autolla (pienellä) vuoristossa kiemurtelevia kapeita serpentiiniteitä pitkin.

”Hikipisaroista syntyy rahaa.” -kiinalainen sananlasku

Kirjoittaja hoitaa käsiään myös suomalaisella Lemon Juice & Glycerinella.

Bisnestä, asiakaskokemusta ja muita mielenkiintoisia asioita tarkkaileva Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: