Finnairin ATR-kone lähdössä Helsingistä Tukholmaan lokakuussa.

Helsinki-Vantaan lentoasema on lohduton näky, uutisoi Helsingin Sanomat aiemmin tässä kuussa. Matkustajat loistavat poissaolollaan. Sen seurauksena turvatarkastus sujuu tällä hetkellä Helsinki-Vantaalla ripeästi ja tax free -kaupoissakin välttyy jonottamiselta. Kahvilassa saa helposti ikkunapöydän. Ainoa mikä on entisellään, on kuppiloiden ryöstöhinnat.

Helsinki-Vantaan liikkeissä saa rauhassa hypistellä tuotteita.
Wine & View oli vielä lokakuussa kiinni.
Tapio Cafessa ei ollut ruuhkaa arkena puolen päivän aikaan.

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner kertoi HS:ssa yhtiön rahtiliikenteen vetävän, mutta toivoo lisää yhtiön koneita taivaalle. Moni katsoo tällä hetkellä lentämistä uusin silmin ja välttää matkustamista. Finnairin makuun voi kuitenkin päästä hankkimalla lentoaterian K-Citymarketista Tammistosta Vantaalta.

Finnairin koneissa on viruspandemiasta huolimatta matkustajia. Väkeä liikkuu säännöllisesti muun muassa Helsingin ja Oulun ja Helsingin ja Tukholman välisillä pätkillä. Ruotsin pääkaupunkiin suuntaavat ATR-potkurikoneet ovat olleet täynnä. Mutta lentomatkustaminen ei saa tällä hetkellä asiakkaita irtaantumaan arjesta.

Finnair kantaa vastuuta matkustajien ja matkustamon miehistön turvallisuudesta. Näin on ollut jo ennen koronaepidemiaa. Yhtiön koneissa matkustajat saavat clean kit -kuoren, jossa on käsidesi ja puhdistusaine istuimen selkänojassa olevan pöydän puhdistamiseen. Riskit viruksen leviämiseen on minimoitu, mutta tunnelma puuttuu. Finnairin matkustamohenkilökunnan toiminta osoittaa tyypillisen suomalaisen palvelumentaliteetin: lentoyhtiö toimii kuin viranomaiset. Lentoemännät ja stuertit suorittavat ennalta määrättyä prosessia, vaikka yhtiö on palvelualan yritys. Kilpailu matkustajista on kovaa kansainvälisellä toimialalla.

Palvelu sakkaa

Lyhyelläkin Tukholman lennolla kaipaisi mieltä ja kroppaa lämmittävää kahvi- tai teekupposta. Vesimuki tai mustikkamehu tuntuu valjulta. Varsinkin kun samaan aikaan kuulutetaan kolmella eri kielellä, että koneessa liikkumista lennon aikana tulisi välttää. Matkustajasta tuntuu, että koneessa on oltava varpaillaan, ettei olisi henkilökunnalle riesaksi.

Tukholman Arlandan lentokenttä lokakuussa.
Finnairin lento lähdössä Tukholmasta Helsinkiin.

Finnair kaipaa rutkasti lisää lentomatkustajia, ja monet suomalaiset lomamatkoja kotimaisin siivin. Kun sitten rohkaistuu lähtemään kohti uusia seikkailuja halki ilmojen, turvallisuuden tunteen lisäksi tarvitaan myös miellyttävää palvelukokemusta. Siihen on vielä matkaa kurottavana.

Kirjoittajalla on aiemmin lähtenyt jalat irti maanpinnalta jo lentokentällä.

Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: