Tukholman Strandvägen lokakuussa 2020.

Suomessa kasvosuojat hallitsevat mediaa, mutta Tukholmassa paikalliset eivät käytä maskeja. Ero Helsingin katukuvaan ja tunnelmaan on merkittävä.

Maskeihin suhtaudutaan Ruotsissa ja Suomessa eri tavalla. Koronavirustilanteessa myös muut viranomaisohjeet eroavat maiden välillä. Nykytilanne on ristiriitainen, jos yritys toimii kuluttajabisneksessä molemmissa maissa.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell on noussut kansainväliseksi ihmettelyn aiheeksi. Myös Financial Times kertoi viime kuussa laajassa artikkelissaan maan poikkeavasta pandemiastrategiasta ja miehestä sen taustalla. FT:n mukaan omassa kannassa järkkymättömänä pysyvä itsepäinen Tegnell on saanut sivutuotteena myös muoti-ikonin maineen rennosta tyylistään huolimatta. Tegnell on mieltynyt Polon paitoihin, joita tällä näkyy olevan runsaasti erivärisinä.

Arlanda Expressissa turvavälit on huomioitu sympaattisella tavalla.

Tukholma vaikuttaa porskuttavan lähes entiseen malliin. Ravintoloissa ja kahviloissa käydään edelleen porukalla syömässä ja juttu luistaa.

Vaatemyynti on sakannut keväästä lähtien myös Ruotsissa, mutta Tukholman liikkeissä riittää silti ostajia. Jopa ranskalainen muotitalo Hermes uskoo maan ostovoimaan avattuaan liikkeensä 9. lokakuuta.

Vuonna 1837 perustettu ranskalainen muotihuone Hermes on nyt myös Tukholman NK:n tavaratalossa. Liikkeeseen on jatkuva jono.
Myös Tukholman Uniqlossa kassakone kilisee.
Ravintoloihin pitää tehdä pöytävaraus myös arki-iltana kuten Freys hotellin yhteydessä toimivaan suosittuun Belgobareniin.
Ruokakauppa Hemmaköp Åhlensin alakerrassa käyttää hedelmä- ja vihannesosastollaan ympäristöystävällisesti vain paperipusseja.
Jos Ranskassa hyllyt notkuvat erilaisia jogurtteja ja juustoja, Ruotsissa näkkileivistä kuten Hemmaköpissä.
Ruotsissa on hauska tapa lyhentää sanoja is-päätteellä kuten muun muassa kuvan konditoria, godis (karkit), dagis (päiväkoti) jne.
Pitkiä, pörröisiä villahuiveja keikkuu yhden jos toisenkin kaulalla Tukholman keskustassa. Kuvassa Acnen versio.

Tukholmassa ei olla välinpitämättömiä

Huolettomalta vaikuttava ”huller och buller” -meininki ei ole kuitenkaan piittaamattomuutta. Käsidesiä on tarjolla kaikkialla, kaupoissa kuulutetaan säännöllisin väliajoin turvaväleistä ja hotellin hisseihin suositellaan vain kaksi henkilöä samaan kyytiin. Turistilla on koronasta huolimatta miellyttävää ja turvallista olla. Tukholmassa tulee myös hyvälle tuulelle kuten aina ennenkin.

Kasvosuojista vielä. Ne sopivat erityisen hyvin suomalaisille. Maskien taakse voi vetäytyä ja vältellä katsekontaktia. Saa hyvällä syyllä ottaa etäisyyttä ja pysytellä kaukana muista ihmisistä. Eikä tarvitse halata, kun tavataan. Ruotsalaiseen mielenmaisemaan maskit eivät kertakaikkiaan sovi.

Kasvosuojia näkyy Tukholman keskustan alueella lähinnä turistien kasvoilla.

Kirjoittaja karttaa kaikin tavoin ikäviä matkatuliaisia.

Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: