House of Elliottin Liisa Rantakari-Elliott on ollut kiinalaisten iholla 30 vuotta ja tykännyt alusta lähtien. Toimitusjohtaja teki 2003 BBA-tutkinnon lopputyönsä Heliaan suomalaisten ja kiinalaisten välisestä liiketoiminnasta Pekingissä.

Kiina ja Yhdysvallat vaikuttavat käyvän keskenään kylmää sotaa. Toisiaan vuorotellen kurmuuttavat ja kauppasotaa käyvät suurvallat ovat olleet viime viikkojen uutisten kestoaiheita muun muassa taloudessa ja yritysvakoilussa.

Kiinan kansantasavalta täytti lokakuun alussa 71 vuotta. Maassa on parhaillaan menossa juhlaviikko, jossa testataan samalla kansakunnan toipuminen covid-19-pandemiasta. Osa kansasta on rynnännyt kansallispäivän perinteiden mukaan ostoksille ja sulloutuneet juniin kotimaan matkoille, kertoo New York Times. Kiinan talous kohenee maan keskiluokan shoppailusta, mutta aika näyttää, seuraako kauppojen ihmistungoksista jotain muutakin.  

Brittilehti Financial Times otti syyskuun alussa Kiinan esille elokuvateollisuuden näkökulmasta. Viihdejätti Disney on joutunut arvostelun kohteeksi uuden Mulan-elokuvan tuotannosta. FT:n mukaan Disney on kuvannut elokuvaa osin myös Kiinan uiguurialueella. Kiinalaiset itse ovat puolestaan kritisoineet elokuvaa sen ”amerikkalaisuudesta”. Arvostelijoiden mukaan huolimatta siitä, että elokuvatähdet ovat kiinalaisia, länsimaalaiset eivät osaa kertoa tarinoita kiinalaisista, FT kirjoittaa.  

House of Elliottin toimitusjohtaja Liisa Rantakari-Elliott tietää, että Kiinan pitkä historia vaikuttaa edelleen myös liike-elämässä. Yrittäjä on asunut Kiinassa pitkään ja tehnyt kiinalaisten kanssa kauppaa vuosikymmenien ajan.

-Kun puhutaan Kiinasta, tunnen nimenomaan Pekingin, mutta sen voin todeta, että Kiina on tehnyt huikean nousun siihen asemaan, jossa se on nyt, Rantakari-Elliott kertoo.

Korujen maahantuontialalla toimivan Rantakari-Elliottin mukaan monilla on kahtiajakoinen suhtautuminen Pekingiin, mutta hän tykkää.

-Suurin osa kiinalaisista on kilttejä, auttavaisia ja ystävällisiä. Heidän kanssaan toimiessa pitää unohtaa suomalainen tapa ajatella.

Yrittäjänä korujen suunnittelussa, maahantuonnissa ja jälleenmyynnissä toimiva Liisa Rantakari-Elliott tuntee kiinalaisten kauppatavat. Toimitusjohtajan mukaan kiinalaisten kanssa on pidettävä hermot kurissa. Kasvojaan ei saa menettää omalla käytöksellään. 

Muista nämä 11 asiaa neuvottelupöydässä kiinalaisten kanssa

Iso joukko kiinalaisia on jälleen lähtenyt reissun päälle, mutta länsimaissa ei ole istuttu lentokoneissa moneen kuukauteen. Matkustamista katsotaan nyt uusilla silmillä, ja liikematkoja tehdään harkiten. Kun tulee taas aika lähteä hieromaan kauppoja kiinalaisten kanssa paikan päälle, Liisa Rantakari-Elliott tietää, miten välttää pahimmat kömmähdykset.

 1. Perehdy Kiinan historiaan.
 2. Pekingissä harjoitetaan kasvobisnestä. Suhdeverkosto pitää olla kunnossa.
 3. Kiinassa kunnioitetaan vanhoja ihmisiä.
 4. Sopeudu paikallisten tapaan toimia.
 5. Kiinassa ei ole sanoja kyllä tai ei, vaan myöntävä ja ei-myöntävä. Kiinalaisilla pitää olla pieni takaportti olemassa.
 6. Tulkkeja käytetään paljon, myös tulkkien tulkkeja. Halutaan varmistaa, että asiat tulkitaan oikein. Ihmisillä on omia tavoitteita ja tulkintoja asioista.
 7. Kun kaikki näyttää hyvältä mieti, missä voisi tulla esiin ongelma. Kontrolloi ja varmista, että kaikki on varmasti ok.
 8. Varaa aikaa. Kiinassa on eri aikakäsitys kuin Suomessa. Kiinalaisten kanssa liikeneuvottelut kestävät.
 9. Kiinalaiset ovat ahkeria ja tekevät paljon töitä, mutta ruoka on tärkeä asia. Liikeneuvottelut kietoutuvat ruuan ympärille. Silloin ei hötkyillä.
 10. Kiinassa rahat ensin -ajattelu on yleistä.
 11. Kiinalaiset ovat bisneksen tekemisessä nopeita ja nokkelia. Heillä on rahan vainu. Kiinalaisilla itsellään on valtavat kotimarkkinat, paljon ostovoimaa ja pitkät perinteet myös koruissa kuten jade ja helmet. Mikä on tärkein kiinalaisilta saatu oppi omaan liiketoimintaan? -Se on pitkäjänteisyys. Jos tulee möykky matkaan, se kierretään. Kaikki asiat voidaan ratkaista, Liisa Rantakari-Elliott kertoo.

”Antaa Kiinan nukkua, sillä kun se herää, se valloittaa koko maailman”. – Napoleon Bonaparte

Kirjoittajan näppituntuma Kiinaan on Singaporessa lounastilaisuudessa tarjottu pekingin ankka.

Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: