
Merkittävien länsimaisten ajattelijoiden tuotannon lukeminen kuuluu yritysjohtajien työkalupakkiin. Yhtiöt kirjaavat myös itse ylös arvojaan, mutta niistä kuulee useimmiten vain juhlapuheissa. Kun kaupallinen yritys toteuttaa käytännössä filosofiaansa, se on harvinaista.
Japanilaistaustainen Kyocera Helsingin Pitäjänmäellä on laittanut filosofian kalenteriin keskiviikkoaamuihin. Työntekijät saavat kukin vuorollaan valita kirjasesta aiheen ja tehdä siitä lyhyen alustuksen. Tavoitteena on heittää porukalla ajatuksia ilmaan ja keskustella niistä.
-Se on hauskaa kuulla, kun ihmiset tulevat samaan aiheeseen eri kulmasta. Olen kokenut sen antoisaksi, että meillä seurataan muutakin kuin lukuja. Hyvä johtaa hyvään, Kyocera Document Solutions Finlandin toimitusjohtaja Jari Kivilahti kertoo.

Lähes 80 000 kyoceralaisen käsissä kuluu sama filosofiavihkonen ympäri maailmaa. Säännöllinen hetki hitsaa porukkaa yhteen.
Kolme pointtia, miksi filosofiahetki
Myyntiä on helppo mitata, mutta Kyoceran perustajan Kazuo Inamorin luoma yritysfilosofia tavoittelee myös työntekijöiden henkistä kasvua. Jari Kivilahti kertoo kolme tärkeintä pointtia.
- ”Pystyn sen avulla kertomaan selvästi yhtiön mission ja maalin. Kaikki tietävät, mihin ollaan menossa ja miksi me olemme täällä. Kokonaisuus hahmottuu paremmin. ”
- ”Filosofia auttaa työntekijöitä ottamaan vastuun omista tekemisistään. Se kannustaa myös rohkeuteen. Haluan meille avoimen ja luovan ilmapiirin, jossa ideat sinkoilevat.”
- Kyoceralle rehellisyys on tärkeä arvo. Tämä antaa siihen tuen. Kun tiedän, että teen oikeamielisesti asioita, minun on helpompi tehdä myös vaikeita päätöksiä.”

”Hyvä käytös pitää loitolla huonon maineen, uskaliaisuus köyhyyden, kärsivällisyys estää vihan ja hyvät tavat huonon onnen.” -intialainen sanonta
Kirjoittaja on filosofian jälki-istuntolainen.
Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.