Vietnamilaissyntyisellä Tuyetilla on ollut yli 16 vuotta Parturi Tinatar -niminen liike Lassilassa. Kuvituskuva.

On harvinaista kuulla yrittäjien varasuunnitelmista, jos toimintaympäristössä tapahtuisi jotain yllättävää. Koronavirusepidemia on moukaroinut bisneksiä maailmanlaajuisesti, mutta onneksi Helsingissä on kokeneita naisyrittäjiä, jotka osaavat edetä maaston mukaan.

Lassilassa parturiliikettä pyörittävä Tuyet tuli Suomeen yli 20 vuotta sitten. Naisella oli ollut kampaamo kotimaassaan Vietnamissa, mutta ei voinut harjoittaa ammattiaan Suomessa puutteellisen kielitaidon vuoksi. Hän ilmoittautui suomen kielen kurssille työvoimatoimistoon, mutta joutui odottamaan pitkään omaa vuoroaan.

Pyyteetön avuliaisuus kannatti

Tuyet hankki ensin Suomessa elantonsa keittiöapulaisena. Hän leikkasi työpaikassaan johtajan luvalla työkavereidensa hiuksia taukojen aikana, eikä ottanut siitä rahaa itselleen. Pomo oli kuitenkin sitä mieltä, että tämän pitäisi saada hiustenleikkuusta korvaus.

Tuyetilla oli onnea matkassa, sillä hänen työkaverinsa puolisolla oli parturiliike Helsingissä. Tuyet pyydettiin käymään paikan päällä. Hän sai heti ensimmäisen hiustenleikkuun jälkeen työpaikan parturista.

Hiustenhoito aiheuttaa tällä hetkellä päänvaivaa. Kuvituskuva.

Lassilasta tuli pitkäaikainen tukikohta

Tuyet työskenteli vuoden verran parturissa, kunnes hänen miehensä löysi lehdestä ilmoituksen: Lassilassa oli vapautumassa parturiliike edellisen omistajan jäädessä eläkkeelle.

-Liikkeen sijainti oli parempi. Meillä oli kolme lasta ja asuimme siinä lähellä. Pääsin näin nopeammin töistä kotiin. Olen nyt toiminut parturina tässä samassa paikassa marraskuusta 2002 lähtien, Tuyet kertoo.

Naisyrittäjä on elättänyt itseään ja perhettään Suomessa vuodesta 1994 lähtien. Tuyet on näyttänyt omalla esimerkillään vastuunkantamisen mallia myös jälkikasvulleen.

-Olen pärjännyt hyvin. Kaikki kolme lastani ovat ylioppilaita ja opiskelleet ammattikorkeakoulussa. Molemmat poikani ovat käyneet myös armeijan, ja tytär valmistui kaksi vuotta sitten.

Korona on mullistanut yrittäjien elämää, mutta Tuyetilla on taskussa suunnitelma B.

-Minulla käy päivittäin asiakkaita. Tiedän, että heinäkuu on aina hiljainen, mutta jos työt parturissa vähenevät, voisin mennä kesäksi maatilalle töihin. Uskon, että pärjäisin siinäkin, Tuyet sanoo.

Partureissa ja kampaamoissa otetaan koronavirus vakavasti kuten TS-Salongissa Helsingin Kampissa.

Vastuullisuus on kärjessä

Koronan vaikutus näkyy myös Kampin Malminkadulla sijaitsevan kampaamo TS-Salongin toiminnassa. Liiketilan ja kampaamovälineiden huolellinen puhtaanapito on koko putiikin väelle ykkösasia. Kaikille asiakkaille annetaan myös kertakäyttöhanskat ja käsidesiä kouraan.

*

-1990-luvun lama on vielä muistissa, mutta kyllä tästä selvitään, asiakkailleen ja henkilökunnalleen kasvosuojia tilaamassa oleva yrittäjä Taru Stenberg huikkaa.

”Kyvykkäät tekevät paljon töitä.” -kiinalainen sananlasku

Kirjoittaja on tarvinnut Teamsissä hatun päähänsä.

Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: