Hotelli Ancient Sands El Gounassa Egyptissä.

Kun ravintolat on pakotettu laittamaan ovensa säppiin, nyt on hyvä hetki pohtia valaistusta. Tunnelmallisella valaistuksella on merkittävä rooli ravintolassa viihtymisessä.

Ancient Sands hotelli panostaa rauhalliseen tunnelmaan Egyptin El Gounassa. Hotellissa on kaunis arkkitehtuuri, useita uima-altaita ja sijainti golfkentän vieressä. All inclusive -ateriat tarjoillaan pääosin hotellin Dunes-ravintolassa, mutta sinne pitäisi heti lähettää valaistussuunnittelun ammattilainen paikan päälle.

Dunes-ravintolan valaistus on kuin työmaakuppilassa.

Hotellin pääravintolassa pitäisi olla tunnelmallisempi valaistus. Ruokailijat kaipaavat erityisesti illalla intiimimpää tunnelmaa. Hyvä valaistus ei ole tekniikasta kiinni. Se vaatii ammattitaitoista suunnittelua.

-Jo valaistuksen ohjauksella saa ihmeitä aikaan: aamiaisella valoa voi olla enemmän ja illallisella osaa valaisimista voi himmentää ja saada aikaan intiimimpää fiilistä. Ja valaisimien ulkonäöstä voi olla montaa mieltä, mutta nuo katosta roikkuvat ripustusvalaisimet eivät ainakaan omaa silmääni hivele, valaistustekniikan tohtori Marjukka Puolakka kertoo.

Hotellin vastaanoton työntekijä (kuvassa takana) jää hämärän peittoon.

Hotellin vastaanotossa on riittävästi istuinryhmiä ja sisustusrekvisiittaa, mutta alue on pimennossa. Henkilökuntaa pitää etsiä. Puolakalla on ratkaisu, miten hotellivieraat saisivat vastaanotosta paremman ensivaikutelman.

-Toivottavasti katosta ripustettu valaisin ei häikäise tilassa istujia. Pienikokoisilla seinävalaisimilla vaalean seinän saisi hienovaraisesti eloon. Myös sohva-alue kaipaisi valoa ja tekisi siitä viihtyisämmän.

Hotellin á la carte -ravintola.
Kuvassa Ancient Sands -hotellin á la carte -ravintolan kattovalaistusta.

Hotellissa on mahdollisuus ruokailla illalla myös á la carte -ravintolassa. Kuppilan kehno valaistus verotti elämystä. Ravintolassa miellyttävän tunnelman tekevät myös ihmiset. Kukaan ei halua syödä autiossa paikassa.

Hyvällä valaistussuunnittelulla tämäkin illallisravintola olisi vetovoimaisempi.

-Valaistus vaikuttaa aika tasaiselta, sen sijaan, että sillä olisi luotu tunnelmaa. Pöytäkohtaisella valaistuksella olisi voitu luoda tunnelmallisia ja intiimejä alueita ja erottaa eri pöytäkunnat toisistaan.

-Ravintolan sohvanurkkaus ei houkuttele luokseen. Se tuntuu olevan ihan hämärässä. Sohvien luona voisi olla esimerkiksi seinävalaisimia, jotka suuntaisivat valoa ylös seinään ja asennettuna niin, etteivät valonlähteet osu silmiin ja häikäise. Tuo kattovalaisin on aika tylsän näköinen ja ennen kaikkea se valaisee vain tyhjää lattiaa allaan, ei sohvanurkkausta tai ravintolapöytää.

Tänä päivänä ledeillä voidaan toteuttaa monenlaista valaistusta. Ledivalaisimien kirjo on suuri. Niitä voidaan myös integroida pieniksi valonlähteiksi esimerkiksi hyllyihin ja muihin kalusteisiin.

Valo voi olla myös epäsuoraa eli katon tai seinien yläosia kautta tilaan heijastuvaa, millä voidaan tuoda esimerkiksi ravintosaliin eloa.

Hotellin baarin iltavalaistus suorastaan huutaa himmennystä.

Ancient Sands tarvitsisi myös asiantuntijan hotellin baariin virittämään paikkaan asianmukainen valaistus yömyssyjen naukkailuun.

-Baarissa on ledeillä saatu aikaan eriväristä valoa. Istuinryhmät tuntuvat jäävän tässä vähän pliisuiksi. Niiden yhteyteen tuoduilla pöytävalaisimilla tilasta saisi viihtyisämmän, Marjukka Puolakka kommentoi.

”Joku jätti lounaani korkin auki.” –W.C. Fields

Kirjoittaja valitsee ruokaravintolan tunnelma edellä.

Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: