Näkemiin salirääkki, tervetuloa hyvinvointi

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen johti Yle RSO:n orkesteria Helsingin Musiikkitalossa viime lokakuussa.

Liikunta ja ruokavalio eivät yksin takaa terveyttä. Ihmisen sosiaalisella taustalla on myös suuri merkitys. Yhteiskunnan yhteisestä kassasta maksetaan kaikkien suomalaisten hoitokuluja, siksi terveys on hyvin pitkälle myös politiikkaa.

Nuorten aikuisten uupumisesta kirjoitetaan paljon. Burnoutin syitä on kaivettu esiin, mutta hyvin vähän kirjoitetaan taiteen positiivisesta vaikutuksesta.

Toimittaja Minna Lindgren kirjoitti viime marraskuussa Kauppalehden kolmossivulla, miten taide tutkitusti edistää hyvinvointia.

Klassisen musiikin asiantuntija ja kirjailija Lindgren perusteli väitettään WHO:n (Maailman terveysjärjestö) viime vuonna julkaisemalla raportilla taiteen vaikutuksesta terveyteen ja hyvinvointiin. Se kattoi yli tuhat tutkimusta aiheesta. Viesti oli yksiselitteinen: taide, aivan erityisesti musiikki, on oikotie hyvään elämään.

Myös arkkiatri (Suomessa korkein lääkäreille myönnettävä arvonimi) Risto Pelkonen on sanonut lehtihaastatteluissa, että kulttuuriharrastus edistää terveyttä. Hyvinvointi ja hyvä elämä eivät edellytä salirääkkiä, joka pahimmillaan aiheuttaa vain lisää stressiä ja uupumista.

Yle RSO soitti 13. maaliskuuta järjestetyn konserttinsa striimi- ja radioyleisölle ilman paikalla olevaa yleisöä. Puikoissa kapellimestari Jukka-Pekka Saraste.

Koronavirus on passittanut kevään kulttuuririentoihin lippuja varanneita kotikatsomoihin. Yle RSO välittää Musiikkitalon konsertit suomalaisille Yle Radio 1:stä ja Yle Areenasta, sillä ne ovat yleisön osalta peruutettuja kuten viime perjantain Dmitri Shostakovishin ja Pjotr Tshaikovskin sinfoniat. Orkesteria johti autiossa konserttisalissa Yle RSO:n kunniakapellimestari Jukka-Pekka Saraste.

Myös Hannu Vasara joutui soittamaan viulua Bachin tahtiin Musiikkitalon myöhäisillan kamarimusiikissa lähes tyhjälle katsomolle. Ei musiikki ole vain musiikkia. Kapellimestari, orkesteri ja solistit tarvitsevat yleisöä ja päinvastoin.

Musiikkikonsertti ja oopperaesitys ovat kokonaisvaltaisia elämyksiä. Ruudun kautta välittyy vain yksi osa, vaikka äänitys ja kuvaus olisivat huipputasoa. Konserteissa voi tavata myös tuttuja, verkostoitua, nauttia juomaa ja pientä syötävää sekä ihailla puitteita. Tapahtuma ruokkii kaikkia aisteja ja tuo tasapainoa työelämään.

”Jos eläisin elämäni uudelleen, uhraisin paljon aikaa musiikille. Musikaaliset ihmiset vaikuttavat onnellisilta. Musiikille täytyy antautua kokonaan. Se on melkeinpä ainoa vaaraton ja sallittu intohimo.” –Sydney Smith

Kirjoittaja liikuttelee huulia perhejuhlien yhteislauluissa.

Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: