Omanissa perinneasujen huolto näkyy ruokakauppojen hyllyillä

Omanissa Al Khuwairin kaupunginosassa sijaitsevassa supermarketissa on laaja valikoima pesuaineita mustille vaatteille. Kuva Ville Väänänen.

Italialaiset hämmästelevät Suomessa laajoja karkkihyllyjä. Saapasmaan väki ihmettelee, kun meillä myös aikuiset napostelevat irtokarkkeja. Euroopassa aikuisten kitusiin uppoaa makeisista lähinnä suklaata. Ranskasta löytyy taas hyllykaupalla erilaisia jogurtteja.

Maan tavoista kertoo myös pesuainehyllyt. Ne voivat hämmentää pohjoismaalaisia kuten arabivaltio Omanin pääkaupungissa Muscatissa. Siellä supermarketeissa on pitkä rivi pesuaineita, joilla pyykätä mustia abaya-asuja kuten toimittaja Ville Väänänen huomasi lomamatkallaan.

Abaya-asuista pidetään ilmeisen hyvää huolta, koska pesuaineita on tarjolla näin laaja kirjo. Naiset haluavat, että musta väri säilyy vaatteissa pitkään. Todennäköisesti pesuaineissa on myös paljon erilaisia tuoksuversioita.

Omanin laajaa pyykinpesuainevalikoimaa selittää myös maan tapa, jossa pukeudutaan perinneasuihin. Naiset peittävät ulkona liikkuessaan värikkäät vaatteensa ja useimmiten myös hiuksensa abayaan. Miehet käyttävät valkoista pukua.

Olisi mielenkiintoista tietää, löytyykö Omanin ruokakaupoista vastaavasti myös pitkä rivi valkopyykille eli miesten puvuille tarkoitettuja pesuaineita. Vai pesetetäänkö miesten valkoiset puvut paikallisissa pesuloissa. Huuhteluainetta ja mahdollisesti myös tärkkiä kuluu ainakin reippaasti, sillä arabivaltioiden katukuvassa näkyvät miesten perinneasut ovat sileitä kuin suoraan mankelista päälle puettuja.

Stockmannin Helsingin tavaratalon Food Market Herkusta löytyi ainakin kolme erilaista pesuainetta mustille vaatteille.

Kirjoittaja tykkää puhtaan pyykin tuoksusta.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: