Marja-Leena Haapanen: Sijoittaminen on tavallisten ihmisten juttu – asiantuntijan 3 pointtia

Osakesijoittamisen asiantuntijan Marja-Leena Haapasen mukaan myös naisten velvollisuuksiin kuuluu perehtyä rahatalouteen. Kaikkien on itse kannettava vastuu, kun elämässä tapahtuu jotain dramaattista.

Suomen tunnetuimpiin yksityissijoittajiin kuuluva Seppo Saario havahtui taloudelliseen riippumattomuuteen maatessaan sairaalavuoteella. Konkarisijoittaja muistelee tiukkaa paikkaa Helsingin Sanomien haastattelussa, jossa hän kertoo ymmärtäneensä sairauskohtauksensa jälkeen luopua kiireestä. Saario päätti ansaita osakkeilla niin paljon rahaa, että pystyy itse päättämään aikatauluistaan ja tekemisistään – elämästään.

Sijoitusasiantuntija Marja-Leena Haapanen ryhtyi sijoittamaan yli 30 vuotta sitten. Alku ei ollut dramaattinen kuten Saariolla, mutta heti tuli takkiin.

-Sain ylimääräistä rahaa ja päätin sijoittaa ne johonkin rahastoon. Menetin nopeasti euroissa laskettuna useita tuhansia. Päätin tuolloin, että perehdyn itse sijoittamiseen. Kukaan muu ei saa tärvätä minun rahojani, Haapanen kertoo.

Haapanen aloitti sijoittamisen ilman tukea. Aviomies ei ollut lainkaan kiinnostunut asiasta ja omalla työpaikallakin oli vain yksi mies, jonka kanssa pystyi keskustella sijoittamisesta, mutta molemmat olivat kiireisiä työtehtävissään.

Haapanen huomasi 1990-luvulla, että pörssiyhtiöiden yhtiökokouksissa naiset tulivat paikan päälle lähinnä aviomiestensä seurana. Myös kyläilyissä miehet vetäytyivät kahvin jälkeen keskustelemaan keskenään muun muassa taloudesta. Naiset vetäytyivät myös omiin porukoihinsa, mutta lähinnä rupattelemaan kotitalouteen ja perheeseen liittyvistä asioista. Sijoittamisesta innostuneella Haapasella oli suuri tarve pöyhiä ajatuksiaan: Miten saada raha poikimaan?

-Minulle syttyi kova intohimo sijoittamiseen. Myöhemmin halusin lähteä kertomaan asiasta. Päässäni oli syttynyt jonkinlainen kansankynttilä: Naisten täytyy tietää sijoittamisesta.

Haapanen pääsi kärryille sijoittamiseen ja toteutti kolme vuotta sitten pitkäaikaisen haaveensa ja perusti Naisten Oman Pörssiklubin.

-Halusin, että naiset kiinnostuvat rahasta. Heidän täytyy olla kiinnostuneita. Rahatalous on naisten omalla vastuulla, jos elämässä sattuu jotain dramaattista. Itseään ei voi ripustaa puolison varaan. Hän voi yhtäkkiä ilmoittaa lähtevänsä toisen matkaan tai lähteä taivaaseen, sijoitusasiantuntija varoittaa.

Deutsche Bank kutsui tammikuussa Naisten Oman Pörssiklubin jäseniä sijoituslounaalle Hotelli Kämpiin. DB:n vietnamilaissyntyinen sijoitusjohtaja Tuan Huynh esitteli vieraille vuoden 2020 kansainvälisiä talousnäkymiä.

Yhdysvalloissa ei pelätä menestymistä, mutta Suomessa on paikoin vaikeaa puhua rahasta suoraan. Moni pelkää leimautuvansa rahan ahneeksi. Sijoitusasiantuntijan mielestä se on tarpeetonta kainostelua.

-Raha ei ole paha asia. Raha on paha juttu vain silloin, kun sitä ei ole. Raha ei ole arvo itsessään, mutta se helpottaa elämää, Haapanen sanoo.

Naisten Oman Pörssiklubin perustanut Marja-Leena Haapanen on yksi tuoreen Korkojen kera -teoksen (Basam Books) kirjoittajista.

Sijoittaminen on kiehtova maailma, mutta se herättää myös epäluuloa. Marja-Leena Haapasen äiti ei yhtään ymmärtänyt aikuisen tyttärensä rahamaailman touhuja.

-Kun aloin sijoittamaan, vanhempani olivat hyvin pelokkaita. Äitini sanoi, että ”se on jotain kauheaa kasinopelaamista”. Lähdin aina ahdistuneena pois vanhempieni luota. Äitini tartutti minuun pelkoa, mutta luotin itseeni. Sanoin heille, että tiedän mitä teen. Tästä tulee hyvä juttu, Haapanen muistelee.

-Sijoittaminen on rehellistä hommaa. Se ei ole pois kenenkään toisen selkänahasta. Sijoitan omia rahojani yritykseen, ja saan siitä vastineeksi osinkotuloja ja pääomatuloja, kun myyn osakkeet.

Sijoittaminen koetaan työlääksi ja asia torjutaan, koska siihen joutuu perehtymään. Se on kuitenkin Haapasen mukaan tavallisten ihmisten juttu, ei vain joidenkin viisaiden asia.

Jos osaa hoitaa omia raha-asioitaan, silloin oppii myös sijoittamaan. Asiasta puhuminen herättää kanssaihmisissä myös arvostusta. Ihmiset huomaavat, että asiaan on paneuduttu.

-Ihmiset huomaavat, että ”tuolla on muutakin päässään kuin huulipunaa”, Haapanen veistelee.

Marja-Leena Haapanen kertoo, että hänen elämänsä olisi huomattavasti ikävämpää ilman pääomatuloja. Rahan avulla voi esimerkiksi tehdä hyväntekeväisyyttä tai palkita itseään hyvällä ruualla ja juomalla.

Miksi sijoittaminen kannattaa? Asiantuntijalla on kolme pointtia.

1. ”Raha helpottaa elämää, kun ei tarvitse miettiä, miten saada ne riittämään.”

2. ”Raha tuo mielenrauhaa.”

3. ”Taloudellisesti turvatut eläkevuodet. Se on puppua, että eläkkeellä ei muka tarvita niin paljon rahaa. Sitä voi sairastua tai menettää puolisonsa. Silloin joutuu maksamaan itse kaikki laskut, Haapanen muistuttaa.”

Kirjoittaja on kuulunut Postipankin kultapossukerhoon.

Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: