Pääministeri Sanna Marin, nuori ikä ei haittaa, mutta entä porukan kokemuksen tai tilannetajun puute?

Hallituksen johtoviisikko: Vasemmalta Li Andersson, Katri Kulmuni, pääministeri Sanna Marin, Anna-Maja Henriksson ja Maria Ohisalo. Kuva: Valtioneuvoston Instagram-tililtä.

Vasemmistojohtaja Sanna Marin (sd) kipparoi poliittisen kriisin seurauksena hallituksen johtoviisikkoa. Tamperelainen 34-vuotias pääministeri on herättänyt ihastusta myös maailmalla. Vaikka Marin on saanut nostetta, osa äänestäjistä toivoo tällekin hallitukselle lyhyttä ikää.

Hallituksen kvintetistä neljä on kolmekymppisiä naisia. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r), 55, edustaa tässä porukassa kokemusta valtioneuvoston jäsenenä.

Diplomiekonomi ja yrittäjä Lenita Airisto, 82, on aikoinaan todennut, että naiset pärjäävät työelämän huipulla vain ammattitaidolla. Ja jos he toimivat liike-elämässä, naisten on hallittava myös numerot.

Suomessa ministereiden odotetaan olevan älykkäitä ja käyttäytyvän sivistyneesti. Valtakunnan kaapin päällä asioita ja tilanteita on kyettävä analysoimaan kylmän viileästi.

Opetusministeri Li Andersson (vas) julkaisi 22.12. Instagram-tilillään kuvan saatetekstillä ”lomakausi on alkanut”.
Li Andersson vaikuttaa olevan viehättynyt omista kasvokuvistaan, sillä ministeri julkaisi itsestään kuvan toivottaen ihanaa ja levollista joulua. Opetusministeri kertoi Instagramissa viettävänsä vapaapäivät muun muassa kirja kädessä.

Työelämässä taidot ratkaisevat. Pitää osata hommat. Ei ole ihme, jos osaa äänestäjistä epäilyttää nuoret ministerit. Asioista pitää voida sanoa, mutta ensin on mietittävä missä, miten ja kenelle niitä voi esittää. Instagram-äänestykset eivät kuulu valtiojohdolle. Myös ministereiden jakamat kuvat voivat tipauttaa heidät tavallisten kansalaisten tasolle.

Pääministeri Sanna Marinin hallituksessa on 19 ministeriä, joista 12 on naisia ja seitsemän miehiä. Valtioneuvoston julkaisemasta kuvasta puuttuvat Anna-Maja Henriksson, Antti Kaikkonen, Tytti Tuppurainen ja Timo Harakka.

Monet kolmekymppiset menevät työpaikoilla vauhdilla eteenpäin. Jopa liian innokkaasti. Osa nuorista ei ole vielä ehtinyt oppia hallitsemaan tunteitaan ja pettymyksiään, mistä heidän kollegat joutuvat kärsimään. Kokemus tuo ymmärrystä myös siihen, että yhteisen edun nimissä itsensä ja erilaiset tilanteet on pidettävä kurissa.

Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että ministerit toimivat harkiten. Ministeri ei voi olla somejulkkis. Instagram ei ole valtiomiesten ja -naisten kanava viestiä asioista. Ei tarvitse olla jäykkä, mutta jos ministerillä ei ole tähdellistä asiaa, silloin ei kannata julkaista mitään.

Kirjoittaja on seisonut helsinkiläisen tavaratalon kassalla ja rakentanut myös tunnetun ostospyhätön hedelmäosastolla omenoista pyramideja.

Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: