HSL, tarvitsetteko apua Helsingin bussiliikenteen asiakkaiden hanskaamisessa?

HSL:n busseissa kuljettajan kopin takana oleviin ensimmäisiin penkkeihin ei kannata yrittää vetäytyä omaan rauhaan. Selän taakse jäävä neljän hengen istuinryhmä vetää luonnollisesti puoleensa erilaisia keskusteluryhmiä.

Usein jo bussipysäkillä havaitsee, että kyytiin on nousemassa matkustamista häiritseviä ihmisiä. Arveluttavasti käyttäytyviä matkustajia voi yrittää vältellä nousemalla kyytiin viimeisenä ja istumalla kauas heistä. Tämä kuitenkin toimii harvoin. Pullantuoksuiselta vaikuttava isovanhempi voi olla se kaikkein pahin. Milloin ihmeessä julkisista liikennevälineistä on tullut ihmisten olohuoneita?

HSL (Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymä) vastaa joukkoliikenteen järjestämisestä muun muassa Helsingissä. Putiikista ei ole mitään huomauttamista. Päinvastoin. Kyseessä on suuren mittaluokan paletti, jonka pyörittäminen edellyttää kovan luokan tekijöitä. Myös HSL:n bussinkuljettajat ansaitsevat vähintäänkin kiitokset. On ihme, kuinka he jaksavat päivittäistä sirkusta.

Autoilijoita yritetään työntää pois Helsingin keskustan alueelta. Myös poliittisella ohjauksella. Kuntapäättäjien pitäisi tarkastella asioita eri näkökulmista. He voisivat yhtä lailla harkita ”bussit pois keskustasta” -mallia, koska Helsingissä kaikkein parhaimmat veronmaksajat liikkuvat omilla autoillaan.

HSL:n käyttäjäystävällisellä sovelluksella välttyy pulaamasta kosketusnäytöllisten lukijalaitteiden kanssa.

Julkinen liikenne on niin mukavaa -ajattelu on todellisuudessa pienen piirin kuvio. Suurin osa liikkuisi Helsingissä muilla kyydeillä, jos voisivat.

Julkisissa liikennevälineissä pitäisi kyetä selviytymään ilman kuulokkeita. Vanhemmat matkustajat, jotka ovat useimmiten naisia, hoitavat kyydissä henkilökohtaiset puhelut pitkän kaavan mukaan ja suureen ääneen. Jos heiltä kysyy ystävällisesti, voisivatko he puhua vähän hiljempaa, vastaus on usein ”kuulen niin huonosti”. Heillä ei käy mielessä, että muut matkustajat eivät halua kuunnella näitä keskusteluita.

Osa matkustajista käyttää julkisia liikennevälineitä olohuoneenaan. Niissä syödään ja juodaan omia eväitä kielloista huolimatta. Aamukahdeksalta täydessä liikennevälineessä myös katsotaan ja kuunnellaan puhelimista ohjelmia täydellä äänentoistolla ilman kuulokkeita. Jos heiltä käy kysymässä, voisiko ääntä pienentää tai ottaa kuulokkeet käyttöön, on suuri vaara saada oikeasta tai vasemmasta suorasta.

HSL on tarttunut ansiokkaasti kaikenlaisen syrjinnän kitkemiseen liikennevälineissään. Kirjoittaja kaipaisi myös ”annetaan rauha kanssamatkustajille” -muistutuksia.

Julkinen bussiliikenne Helsingissä on myös paikoin tehotonta. Kantakaupungin ja sen läheisyydessä kahdeksan kilometrin matkaan voi pahimmillaan mennä 45 minuuttia. Bussien keskinopeus on tietyillä reittiosuuksilla alle 20 kilometriä tunnissa. Hevoskyydilläkin pääsisi nopeammin.

Lopuksi vielä, miten välttyä helsinkiläisessä bussissa mielenrauhaa järkyttäviltä kanssamatkustajilta? Menemällä istumaan alakouluikäisen läheisyyteen. He osaavat käyttäytyä parhaiten. Nämä tulevaisuuden toivot istuvat kaikessa rauhassa ja lähettelevät korkeintaan Whatsapp-viestejä.

Helsinkiläinen kirjoittaja toivoo joululahjaksi avaimet baijerilaisella kokoonpanotehtaalla valmistettuun henkilöautoon.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: