Nina Olander-Villegas on valinnut hyödyllisen harrastuksen – yrittäjä kertoo miksi

Helsinkiläinen kampaajamestari Nina Olander-Villegas kiinnostui historiasta lukioaikoina.

Kotimaisten talouslehtien henkilöjutuissa liike-elämän ja yritysjohdon edustajista kerrotaan iän, koulutuksen, työuran ja perhesuhteiden lisäksi myös harrastukset. Liikunnan mainitsee moni, mutta kärkinimien kohdalla miehet kertovat usein harrastavansa historiaa. Yksi tunnetuimmista on merkittävää osakesalkkua kantava Björn Wahlroos.

Kun lukee Wahlroosin kirjoja kuten muun muassa viimeisintä Kuinkas tässä näin kävi? (Otava), tekijä avaa talousasioita lukijoille historian kautta. Finanssikonserni Sammossa vaikuttava Wahlroos tuntee syvällisesti historiaa, mikä on auttanut häntä myös menestymään. Vanhan päälle on helpompi lähteä kehittämään uutta, kun tuntee menneisyyden.

Liike-elämässä törmää ani harvoin naisjohtajiin, jotka kertovat harrastavansa historiaa. Kampaamoalalla pitkän uran tehnyt Nina Olander-Villegas on yksi heistä.

52 vuotta sitten perustetun Beauty Hair Sirpa Mansner -kampaamoketjun toimitusjohtaja kertoo saaneensa lukemisen mallin vanhemmiltaan. Sirpa Mansner on Olander-Villegasin eläkepäiviään viettävä äiti.

-Sekä äiti että isä ovat olleet kovia lukemaan. Minulla oli jo lapsena haave, että saisin oman kirjaston. Ja nyt minulla on sellainen. Kun ihmiset tulevat kotiini, he eivät voi uskoa silmiään. Minulla on kirjoja hulluuteen asti.

Historian lukeminen on ollut kampaajamestarille mieluinen harrastus, mutta kirjoista on saanut myös eväitä liiketoimintaan. Kampaamoala on trendiala, päinvastoin kuin historia. Yrittäjän mukaan on aina hyödyllistä tietää, miten tähän päivään ollaan tultu. Helsingin historia on Olander-Villegasin suosikki.

-Luin tässä yhtenä iltana Helsingin vanhoja karttoja koko illan. Tämä liittyy myös työhöni. Halusin tutkia näistä vanhoista kartoista, missä meidän liikkeemme sijaitsevat nyt. Miltä kadut ja talot ovat näyttäneet eri vuosikymmenillä ja missä tiet ovat tuolloin menneet, Olander-Villegas kertoo.

-Meillä on yhtä liikettä lukuunottamatta kaikki toimipisteet Kehä III:n sisäpuolella. Kun olemme etsimässä uutta liikepaikkaa Helsingissä ja mietimme olisiko se tuo vai tuo, kaupungin historian tunteminen auttaa asian tunnistamisessa. Mokia ei ole oikeastaan tapahtunut. Valinnat ovat osuneet nappiin.

Olander-Villegas toimii naisvaltaisella alalla, ja kampaamoissa suurin osa asiakkaista on naisia. Historiaa voi tarkastella myös tässä valossa.

-Olen lukenut paljon kampaamoalan historiaa. Tiedän, miten se on tässä maassa mennyt bisneksenä ja ihan teknisesti. Tiedot auttavat ihan tämän päivän asioissa. Ymmärrän, miten aiemmin on toimittu.

-Luen paljon myös naisten historiaa. Se liittyy alaamme. On mielenkiintoista lukea, millainen naisen asema on ollut eri vuosikymmeninä ja miten se on muuttunut. Kaari Utrion teokset ovat kiinnostavia. Kirjailija on perehtynyt myös tähän aiheeseen hyvin.

Nina Olander-Villagasilla on meneillään Suomi-kausi. Veljensä ja tyttärensä kanssa perheyhtiötä pyörittävä toimitusjohtaja valitsee mielellään suomalaisten kirjailijoiden teoksia. Kuva Esa Siltaloppi.

Oman toimialan historian tuntemisella voi välttyä myös pahimmilta karikoilta.

-Kun tuntee taustat, voi välttyä tekemästä sellaisia virheitä, joita on aikaisemmin tehty esimerkiksi koulutuksessa, mainonnassa, markkinoinnissa ja liikkeiden sijainnissa.

Laaja-alainen lukeminen auttaa toimitusjohtajaa myös henkilöjohtamisessa. Johtajan tehtäviin kuuluu saada toisten hommat sujumaan mutkattomasti.

-Lukeminen pitää elämäni tasapainossa. Olen rauhallisempi, kun pystyn välillä heittäytymään ihan toiseen. Silloin minulla pysyvät työ- ja vapaa-aika tasapainossa. Uskon, että olen parempi henkilöjohtaja, kun pystyn nollaamaan pääni kirjallisuudella.

-Kirjat auttavat minua myös jaksamaan. Teen paljon töitä ja ihan mielelläni, mutta olen mestari siinä, että pystyn heittäytymään hetkessä aivan toiseen asiaan. Kun tartun kirjaan, olen parin minuutin päässä kokonaan toisessa maailmassa. Näin työasiat eivät jää pyörimään päähän.

Historian tunteminen on yleissivistävää. Olander-Villegasin mukaan siitä voi ammentaa moneen asiaan.

-Historia on myös opettanut minua ymmärtämään, miksi tietyissä tilanteissa toimitaan niin kuin toimitaan. Asioilla on juuret. Ne juontavat aina jostain.

Kirjojen suurkuluttajalta tekee mieli kysyä hyviä lukuvinkkejä, mutta yrittäjä ohjaa tiedustelijan ammattilaisten palveltavaksi.

-En osaa suositella, koska ihmiset ovat niin erilaisia. En tiedä, mikä heitä puhuttelee.

-Ostan ruotsinkieliset kirjat Akateemisesta Kirjakaupasta, mutta muuten olen siirtynyt Suomalaisen Kirjakaupan asiakkaaksi. En tiedä, mikä on heillä muuttunut, mutta myyjät ovat oikeasti lukeneet ne kirjat. He ovat varmasti saaneet teoksiin jonkin hyvän koulutuksen, Olander-Villegas vinkkaa.

Historia kiinnostaa, koska se on aikaa, johon ei voi enää palata.

Kirjoittaja kynti syvällä historiassa lukioaikoina.

Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: