Suomalaisille rentoutuminen luksushotellissa on ymmärrettävästi vaikeaa

Sandy Lane -hotellin uneliasta tunnelmaa Barbadoksella. Hotelli on ollut myös Tiger Woodsin suosiossa, sillä golflegendan häät ruotsalaisen Elin Nordegrenin kanssa järjestettiin tässä luksushotellissa vuonna 2004.

Tiesin heti, että olimme tulleet väärällä tavalla Oriental-hotelliin Bangkokissa. Olimme napanneet lennosta paikallisen niukin naukin liitoksissaan pysyvän taksin. Näin meitä kohti ryntäävien portieerien kauhistuneista ilmeistä, että luksushotellin pääoven eteen ei kurvata rupusella taksilla, vaan mieluinen autonkuljettajan kyydissä.

Orientalin henkilökunta oli myös huolissaan, missä meidän matkalaukkumme olivat. Olimme tulleet hotelliin yhdeksi yöksi vain pukupussien kanssa tietoisina siitä, että vierailta edellytettiin tyylikkäitä vaatteita hotellin tiloissa.

Ensimmäinen kokemus luksushotellista oli mieleenpainuva, koska ympärillä hääräili koko ajan ventovieraita ihmisiä. Edes hissiä ei ehtinyt tilata ennen kuin joku säntäsi paikalle painamaan nappia. Muistan, miten vaikeaa minulla oli alkuun rentoutua edes hotellihuoneen rauhassa. En pystynyt matkasta väsyneenä rojahtamaan sohvalle, vaan istuin selkä suorassa aivan sen reunalla.

Kirjoittaja ei koskaan istu varjossa, vaan hakeutuu aurinkoon aina, kun se on mahdollista.

Suomalaisille voi olla vaikeaa rentoutua luksushotellissa, koska emme ole tottuneet korkeatasoiseen palveluun. Henkilökunnan palkkaaminen on Suomessa kallista, mikä heijastuu joka puolelle salakavalasti pesiytyneenä itsepalvelukulttuurina. Olemme tottuneet keräämään itse astiat pöydästä ruokailun jälkeen.

Suomessa hotelleissa, kahviloissa ja ravintoloissa on liian vähän henkilökuntaa. Vähäisen palvelun taustalla on myös erityisesti hotelli- ja ravintola-alalla käytetty vuokratyövoima. On ymmärrettävää, että satunnaisia keikkoja tekevät työntekijät eivät ole niin sitoutuneita ja valmiita joustamaan kuin vakituiset työntekijät.

Maailmalla luksushotellit eivät ole samasta puusta veistettyjä. Karibialla ylelliset all-inclusive-resortit voivat poiketa tyystin toistaan. Yhteistä niille on korkeatasoinen palvelu, mutta toisessa hotellissa voi olla rento tunnelma ja toisessa näkyy elämäänsä kyllästyneitä hotellin vieraita, jotka tympääntyneinä pyörittelevät haarukalla ruokaa lautasellaan kristallikruunujen alla.

Arvostetussa luksushotellissa Le Negrescossa rentoutuminen on helppoa myös vähään tyytyväiselle turistille. Palvelu hoituu sujuvasti ja nopeasti, mutta hienotunteisesti. Vieraille ei olla koko ajan myymässä hotellin kanta-asiakasohjelmia eikä mitään muutakaan.

Negrescossa hotellin kouliintunut ja ammattitaitoinen henkilökunta skannaa vieraita jatkuvasti, mutta ilman minkäänlaista häiriötä. He tunnistavat kuin ihmeen kaupalla aulaan saapuvat vieraat. Henkilökunta tietää ja tunnistaa, ketkä ovat hotellin asukkaita ja siihen ei tarvita minkkiturkkia tai mitään muutakaan kliseistä tunnusmerkkiä.

Le Negresco on maailmalla harvinaisuus. Se oli vuosikymmeniä lapsettoman ranskalaispariskunnan yksityisomistuksessa, mutta heidän molempien menehdyttyä muutamia vuosia sitten luksushotellia pyörittää nykyisin sen pitkiä perinteitä vaaliva säätiö.

Nizzassa sijaitseva Negresco on myös taidegalleria. Omistajat ovat hankkineet hotelliin yli 6 000 arvokasta taideteosta, jotka ovat myös vieraiden ihailtavina.

Ilma ei ole kuitenkaan tunkkainen euroista ja dollareista. Taideaarteet pysyvät hotellissa paikoillaan ja varkaiden ulottumattomissa huomaamattoman vartioinnin tuloksena. Hotellin vieraiden annetaan olla rauhassa ja nauttia häiriöttä kokonaisvaltaisesta elämyksestä.

Le Negrescon henkilökunta koostuu ranskalaisista työntekijöistä, jotka tuntevat hotellin tyylin ja tavat perinpohjaisesti.

Suomalaiset ovat löytäneet luksushotellit myös Dubaista ja Abu Dhabista. Arabiemiraateissa pääsee ihailemaan hotellien wow-arkkitehtuuria ja nauttimaan korkeatasoisesta palvelusta.

Sen merkitystä kuitenkin nakertaa tietoisuus siitä, että hotelleiden koko palveluhenkilökunta on sinne muualta lennätettyä väkeä. Paikalliset asukkaat (lähinnä miehet) kurvaavat näihin hotelleihin hienoilla autoillaan lähinnä seurustelemaan toistensa kanssa ja näpräilemään puhelimiaan sekä nauttimaan ohessa teetä, kahvia ja pieniä leivoksia.

Jos lompakko ei taivu Abu Dhabin Emirates Palacen hintoihin, luksushotellin saloihin pääsee tutustumaan maksullisella opastetulla kierroksella.
Dubain luksushotelleissa pääsee näkemään ja kokemaan ihmeellisyyksiä kuten muun muassa Park Hyatt -hotellin yhteydessä olevan Dubai Creek Golfin klubirakennuksen.
Moskovan Metropol-hotellin aamiaista ei kannata jättää väliin ainakaan säästösyistä.
Ylellisen Metropolin aamiaistarjoilua siivittää myös harpun soitto.

Kauan aikaa sitten tutuksi tullut Bangkokin Hotel Oriental on nykyään osa kansainvälistä luksushotelliketjua Mandarin Orientalia. Palkittu hotelliketju on valjastanut markkinointikampanjaansa eturivin näyttelijöitä kuten muun muassa Oscar-palkitut Rami Malekin, Helen Mirrenin ja Christoph Waltzin sekä Golden Globe -palkitun Isabelle Huppertin.

Näyttelijät sirottelevat tunnetuilla kasvoillaan Hollywoodin tähtipölyä palvelustaan kuuluisan hotelliketjun ylle. Jos vaikka vierailijat pääsisivät näkemään heistä vilauksen paikan päällä.

Luksushotellissa asumista pitää harjoitella. Se on eskapismia ja tietynlainen näytelmä, jossa vierailla on myös merkittävä rooli tässä yhteispelissä.

Kirjoittaja on jo oppinut heittäytymään luksushotellin tarjoamaan palvelukokemukseen.

Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: