Taiteilija Soile Yli-Mäyry on hyvä esimerkki luovista loikista

Soile Yli-Mäyry ei ole mennyt elämässään helpoimman kautta kuuromykkien vanhempien tyttärenä. Kuvassa taiteilija Helsingin
Pörssitalossa syyskuussa 2019.

Kun astuu Helsingin Pörssitalon pääsisäänkäynnistä aulaan, ilmassa on käsin kosketeltavaa arvokkuutta. Kiire loppuu heti, sillä jyhkeä rakennus kaappaa syliinsä ja rauhoittaa mielen. Silmien edessä on paljon kiinnostavia yksityiskohtia, joihin katse hakeutuu automaattisesti.

Suomalaisen arkkitehdin Lars Sonckin suunnittelemassa kansallisromanttista tyylisuuntaa edustavassa harmaagraniittisessa talossa toimii historiallinen Pörssiklubi ja Naisten Oma Pörssiklubi. Sijoittaja Marja-Leena Haapasen joulukuussa 2017 perustama NoP tukee naisten omaa taloudenhallintaa ja sijoittamista.

NoP:n klubi-illoissa keskustellaan sijoittamisesta ja perehdytään sijoittamisen maailmaan. Tilaisuuksissa ei ole euroista tunkkainen ilmapiiri, eikä kenenkään osallistujan henkilökohtaisiin raha-asioihin kajota. Klubi-illoissa tapaa eri alojen ihmisiä ja kuulee mielenkiintoisia esityksiä rahan liikkeistä.

Naisten Oman Pörssiklubin tilaisuuksissa kuullaan laaja-alaisia esityksiä taloudesta ja nautitaan myös kolmen lajin illallinen pöytiin tarjoiltuna.

Parasta antia on kuitenkin pörssiyhtiöiden edustajien esitykset mielenkiintoisista tarinoista yrityselämästä. Sellaisia joita ei löydy talousmedioista.

Viime vuonna pörssiin listautuneen maailman suurimman kiusvalmistajan Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju oli syyskuussa esityksensä kanssa kuin matkasaarnaaja, mutta sellainen jota kuunnellaan tarkasti. Yrityselämän keskeisillä paikoilla vaikuttanut Pajuharju vei kuulijat suomalaisille tärkeän saunan ja kiukaiden mielenkiintoiseen kansainväliseen maailmaan. Samaa mieltä oli muun muassa taiteilija Soile Yli-Mäyry.

Taiteilijoita ei heti uskoisi näkevän naisten tai miesten pörssi-illoissa, mutta Kuortaneella syntynyt Soile Yli-Mäyry, 69, on aina ollut oman tiensä kulkija. Valtiotieteen tohtori haluaa hakea vaikutteita myös taidepiirien ulkopuolelta.

-Haluan tehdä luovia hyppyjä eri aloille. Lähdin aikoinaan opiskelemaan taiteilijana myös valtiotiedettä, koska halusin tietää ja ymmärtää, miten taide solahtaa yhteiskuntaan, Soile Yli-Mäyry kertoo.

Soile Yli-Mäyryn vuonna 2002 julkaisema Palava tuhka -teos on vaikuttava ja poikkeuksellinen elämäntarina naisesta, jolle jo lapsena oli selvää, että hänestä tulee taiteilija.

Yli-Mäyry on esimerkki tiedonjanoisesta naisesta, joka ei ole solahtanut taiteilijoille asetettuun muottiin. Suomen yksi kansainvälisimmistä kuvataiteilijoista haluaa imeä tietoa muualtakin kuin taidepiireistä. Yli-Mäyry seuraa taloutta, mikä on hyvä esimerkki kaikille naisille. Pörssiin ja raha-asioihin liittyvät tiedot eivät ole salatiedettä, vaan hyvää yleissivistystä.

Taloudellinen itsenäisyys antaa turvaa, kun elämä yllättää. Kolhuilta ei säästy kukaan. Jo ranskalainen kirjailija ja filosofi Simone de Beauvoir (1908-1986) kirjoitti aikoinaan, että ”jos ei ole omia tavoitteita tai hankkeita, tällainen toisesta ihmisestä riippuvaisen henkilön elämä on osaelämää”.

Kirjoittaja on kuulunut Postipankin kultapossukerhoon.

Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: