Kirjoitit Jari Ehrnrooth itsellesi merkityksellisistä asioista

Kirjailija Jari Ehrnrooth kehottaa kirjassaan ihmisiä pohtimaan, mitä he voivat antaa toisille, eikä sitä mitä he voivat itse saada.

On ihmisiä, jotka tuhoavat terveyttään tietoisesti ja läheisistään piittaamatta. Alkoholi on vienyt monta hyvää miestä ja naista.

Aikuisen ihmisen päätä on lähes mahdotonta kääntää, ellei hän itse niin halua. Osa näistä itsetuhoisista ihmisistä edellyttävät kuitenkin, että julkinen terveydenhoito leikkelee ja paikkailee heidät kerta toisensa jälkeen kasaan veronmaksajien kustannuksella. Tiedän henkilön, joka vielä harmitteli vihaisena, kun häntä ei sairaalassa saatu takaisin uudenveroiseksi.

Ymmärrän hyvin kirjailija ja kulttuurin tutkija Jari Ehrnroothia, joka julkaisi elokuussa Kymmenen vaatimusta vapaalle ihmiselle -teoksen (Otava). Ehrnrooth peräänkuuluttaa kirjassaan itsekuria, terveyden vaalimista ja ihmisten vastuuta omista teoistaan.

Jaan tämän merkityksen kirjailijan kanssa. Myös ranskalainen kirjailija ja filosofi Simone de Beauvoir oli sitä mieltä, että ihmiset ovat vastuussa siitä, millaisia merkityksiä he antavat elämälleen.

Historian pitkiä linjoja tutkineen Ehrnroothin, 60, mukaan ihminen on menettänyt itsekurin ja veltostunut. Tämä tulee suomalaisille kalliiksi, koska alkoholista ja lihavuudesta johtuvia sairauksia hoidetaan vuosittain miljardeilla euroilla yhteisestä kassasta. Ehrnrooth kirjoittaa uutuuskirjassaan, että vain pieni osa ihmisistä on vapaaehtoisesti vastuullisia. Rankka väite. Toivottavasti tämä ei ole totta.

Kirjoittaja suosii kulttuurin parissa Ehrnroothin kuvailemaa passiivista nautintoa eli lasillista viiniä.

Kymmenen vaatimusta vapaalle ihmiselle -teos ei ole lähelläkään self help -kirjallisuutta tai elämäntaito-opasta. Useita teoksia julkaissut Ehrnrooth paketoi 10 teesiään sivistyneellä tavalla ja perustelee ne kattavin esimerkein historiasta ja tunnettuihin filosofeihin vedoten. Tekijä ei saarnaa oppejaan aikuisille ihmisille, mutta ravistelee lukijoita provosoimalla pohtimaan, mikä on elämässä tärkeää.

Ehrnroothin mukaan muun muassa alkoholin käyttö pitäisi jättää minimiin, urheilla ja harrastaa seksiä mahdollisimman paljon. Nämä on kirjailijalle itselleen merkityksellisiä asioita. Kurinalaisesta elämästä viehättynyt kirjailija on viidettä kertaa naimisissa. Me Naiset -lehti kuvaili kesäkuussa jutussaan pariskuntaa sarjarakastujiksi.

Askeettisuus ei ole ahvenanmaalaisen liikemiehen Anders Wiklöfin, 73, elämän ohjenuora. Miljonääri kertoi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen jutussa omistavansa 260 teoksen taidekokoelman. Wiklöfille merkityksellistä on elämästä nauttiminen myös taiteen keskellä. Ilmiselvästi vimmaisella luonteella varustettu Ehrnrooth kertoo kirjassaan myös hakevansa iloa elämäänsä taiteesta.

Jari Ehrnrooth kertoo teoksessaan kannattavansa muutosta. ”On kuoltava vanhalle, jotta uusi syntyisi”, tekijä kirjoittaa.

Ehrnroothin teos ei ole kevyttä luettavaa, mutta tekijä nostaa esille kannatettavia asioita kuten kirjan seitsemän vaatimus kuuluu: Toteuta itseäsi muita varten. ”Älä säästele itseäsi, vaan anna itsesi ja osaamisesi muiden käyttöön, koska siten elämälläsi on jokin sinua suurempi tehtävä ja tarkoitus”, Ehrnrooth kirjoittaa.

Tämä on totta. Antaessaan saa. Se minkä laittaa eteenpäin muille, tulee jossain vaiheessa takaisin.

Kirjoittaja kuuntelee ja lukee mielellään erilaisten ihmisten ajatuksia, mutta elää omaa elämäänsä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: