Miehet eivät lue naisten kirjoittamia kirjoja – kirjailija Raija Oranen kertoo miksi

Raija Orasen mielestä Suomella on ollut herraonnea kyvykkäistä ja älykkäistä miehistä. Kuvassa kirjailija Otavan syysjuhlissa Helsingin Uudenmaankadulla 14.8.2019.

Luen tietoisesti miesten kirjoittamia teoksia. Merkkimiesten ja liike-elämässä sekä urheilun parissa menestyneiden henkilöiden elämäntarinat kiinnostavat. Niistä pääsee hyvin kärryille, miten he ovat toimineet ja mitä asioita he pitävät tärkeinä. Björn Wahlroosin, 66, Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta -teokseen (Otava) olen palannut lukemisen jälkeen monta kertaa.

Miehet lukevat pääosin miesten kirjoittamia kirjoja. Heidän yöpöytänsä kirjapinoon voi päästä myös naisen julkaisema teos, mutta heidän pitää olla tunnettuja tekijöitä kuten esimerkiksi kirjailija Raija Oranen, 71.

Oraselta ilmestyi hiljattain Manu (Otava), joka on romaani edesmenneestä pankinjohtajasta, pääministeristä ja presidentistä Mauno Koivistosta. Kirjassa lähihistoriamme suuri tuntematon kertoo elämänsä tarinan melkein alusta loppuun, kuten Orasen kirjan takakannessa kerrotaan.

Useita kirjoja kirjoittanut Oranen, joka tunnetaan myös Puhtaat valkeat lakanat -televisiosarjan käsikirjoittajana, tietää että hänen kirjojaan lukevat myös miehet. Jututin kirjailijaa, miksi näin on.

-Miehet lukevat kirjojani, koska puhun kuin mies. Olen isän tyttö ja tottunut pienestä pitäen toimimaan miesten kanssa, Raija Oranen kertoo.

Kirjailija tietää myös, miksi miehet eivät juurikaan lue naisten kirjoittamia teoksia.

-Monet naiskirjailijat kirjoittavat asioista, jotka eivät ole miehille merkityksellisiä, Oranen sanoo.

Orasen mukaan miehet ja naiset ovat erilaisia, mikä ilmenee myös näkökulmissa.

-Käytän esimerkkinä omaa kokemustani. Jos mies ja nainen ovat omakotitalokaupoilla, he näkevät paikan päällä eri asioita. Talosta avautui suuret ikkunat järvelle päin. Nainen ihaili maisemaa, mutta mies pohti, miten ikkunat saadaan pestyä.

-Miehet miettivät usein teknisiä asioita. He ottavat asiat asioina ja lähtevät viemään niitä eteenpäin, Oranen kuvailee.

Oranen on kirjoittanut kirjoja muistakin korkeissa asemissa vaikuttaneista miehistä kuten Suomen marsalkka Mannerheimista (Marsalkan ruusu, Otava) ja Hirmuinen mies (Teos), joka kertoo presidentti Juho Kusti Paasikiven tarinan.

Kirjoittaja piti heinäkuussa yhden henkilön lukupiiriä myös järvi-Suomessa Puulalla, Kangasniemellä.
Raija Orasen uutuusteoksessa on kirkkaansininen kansi. Usein merkkimiehistä julkaistujen teosten kannen väri on musta kuten Seppo Lindblomin ja Pekka Korpisen toimittamassa Merkillinen Mauno -teoksessa (Otava).

Lukemista harrastava kirjoittaja hankkii kirjoja myös siksi, että ne ovat usein kauniita esineitä.

Piasinstinct-blogi löytyy myös LinkedIn:stä.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: