Aktiiviliikkuja, pesetkö hiuksesi päivittäin? – ei ehkä kannattaisi

Kirjoittaja harrastaa liikuntaa toisinaan.

Luonnonkiharien hiusten pesemisestä ja hoitamisesta syntynyt curly girl -metodi sataa onnekkaasti myös muun muassa kotimaisia hiustenhoitotuotteita valmistavan Berner Oy:n laariin. Sulfaatittomat perusshampoot ja hoitoaineet ovat nousseet hittituotteiksi, jotka revitään kauppojen hyllyiltä. Liike-elämässäkin tapahtuu onnekkaita käänteitä.

Hiukset on kiinnostava aihe. Oman epätieteellisen havaintoni mukaan monilla paljon liikuntaa harrastavilla on ohuet tai muutoin huonokuntoisilta näyttävät hiukset.

En ole täysin yksin huomioni kanssa. Tunnetun helsinkiläiskampaamon kokeneiden ammatinharjoittajien mukaan he näkevät jo ovelta, ketkä heidän asiakkaistaan ovat himoliikkujia. Asia ei ilmene reippaasta olemuksesta tai tikissä olevasta vartalosta, vaan huonokuntoisista hiuksista.

Kirjoittaja inspiroitui aiheeseen Helsingin Sanomissa kesäkuussa julkaistun urheilujutun kuvituskuvasta. Artikkelissa ei käsitelty liikunnan harrastajien tai urheilualan vaikuttajien hiuksia.

Onko niin, että tehokas treeni heikentää hiuksia? Monet innokkaasti urheilua harrastavat syövät kuitenkin säännöllisesti monipuolista ravintoa ja käyttävät lisäravinteita, mutta se ei estä hiuksia menemästä huonoon kuntoon. Ihminen on monimutkainen kokonaisuus.

Yli 30 vuotta hiustenlähdön syitä tutkinut HiusAkatemian toimitusjohtaja Annikki Hagros-Koski katsoo, että kuntourheilussa on myös kääntöpuoli hiusten osalta.

-Happo-emäs-tasapaino menee sekaisin, jos urheilee liikaa. Tällöin olisi osattava syödä oikein, Hagros-Koski kertoo.

Hiustenlähdön ongelmiin keskittyneen HiusAkatemia-yrityksen toimitusjohtajan, luonnontieteiden kandidaatti Hagros-Kosken mukaan innokkaiden urheilijoiden kannattaisi myös pestä hiuksiaan harvemmin.

-Hiki ja tali eivät ole likaa. Liiallinen pesu tuhoaa hiusten normaalia bakteerikantaa. Päivittäin liikuntaa harrastavillekin ihanteellinen hiusten pesuväli on joka kolmas päivä eli 2-3 kertaa viikossa, Hagros-Koski neuvoo.

Hiusten värjääminen vaikuttaa myös hiuksiin.

Teknokemian Yhdistyksen tilastojen mukaan sekä kuluttajille että ammattikäyttöön tarkoitettuun kosmetiikkaan ja henkilökohtaisen hygienian valmisteisiin käytettiin Suomessa vuonna 2018 yhteensä lähes miljardi euroa (968 miljoonaa euroa).

Kirjoittajan omat hiukset eivät ole kummoiset, mutta niitä on jonkin verran.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

2 vastausta aiheeseen “Aktiiviliikkuja, pesetkö hiuksesi päivittäin? – ei ehkä kannattaisi”

  1. Pikku korjsus: ei kehon happo-emäs tasapainoa liika peseminen niinkään horjuta, vaan liika urheilu. Tällöin olisi osattava syödä oikein. Se on ongelma. Siihen on neuvot olemassa. Annikki Hagros-Koski Hiusakatemia

    Tykkää

Kommentit on suljettu.

%d bloggaajaa tykkää tästä: