Ihmisten kohtalot kiinnostavat

Jos oikein tihrustaa, Kiri Te Kanawa näkyy tuomareiden rivistössä oranssissa jakussaan. Musiikkitalo Helsingissä 29.5.2019.

Kuulun siihen joukkoon, joka sukujuhlien yhteislauluissa joko kuuntelee tai liikuttelee vain huuliaan. En ole musikaalinen, enkä ole koskaan rääkännyt mitään soitinta. Käyn silti itselleni epätyypillisissä paikoissa kuten Ylen RSO:n konsertteissa Helsingin Musiikkitalossa.

Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu huipentui keskiviikkona ruotsalaissopraanon ja 21-vuotiaan saksalaisbaritonin voittoon. Kiinnostavaa kilpailussa oli tuomaristoon kuuluva Dame Kiri Te Kanawa, jonka elämäntarina on poikkeuksellinen.

Uusiselantilainen Kiri Te Kanawa, 75, on hienon uran tehnyt oopperalaulajatar. Hän on maori-isän ja vaalean naisen ottotytär, jonka oikeista vanhemmista ei ole juurikaan tietoa. Kiri Te Kanawa oli niin lahjakas laulaja ja musiikin tulkitsija, että käveli suoraan sisään opiskelemaan laulua ilman varallisuutta ja kulttuurisuvun tukea.

Kilpailun perustajasta Mirjam Helinistä (1911-2006) ei tullut oopperalaulajaa toiveistaan huolimatta. Hän oli varakkaasta perheestä ja lapseton, joka testamenttasi omaisuutensa muun muassa kansainväliselle nimikkolaulukilpailulle (vuodesta 1984 alkaen), joka järjestetään viiden vuoden välein. Yksikään suomalainen ei ole sitä voittanut.

Tasan eivät käy onnen lahjat, mutta hienoa että Helin halusi kuolemansa jälkeen tukea ja kannustaa tulevia tähtiä hyvillä rahapalkinnoilla. Kilpailu ramppivaloihin pääsemisestä on alalla piinkovaa.

Julkaissut piasinstinct

| Creative Director | Business | CX | Style | Art | Content Manager |

%d bloggaajaa tykkää tästä: